FAQ
Vaak gestelde vragen over de Veiligheidsmonitor vindt u hieronder. Klik op een vraag om het antwoord te lezen.
Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op via ons
contactformulier.
Rapportage & Resultaten
Hoe kan ik de rapportage(s) van mijn school van voorgaand schooljaar inzien?
U kunt op de gebruikelijke wijze inloggen via het scholenportaal. Als u ingelogd bent, kunt u via de knop(pen) “Schoolrapportage xxx 23/24” de betreffende rapportage(s) openen.
De schoolrapportages van 2023/2024 ontving u in mei of augustus 2024.
De vragenlijsten konden tot en met juli 2024 door scholen worden afgenomen, daarna kon ResearchNed aan de slag met het verwerken en analyseren van de data voor deze schoolrapportages.
In sommige figuren in de rapportage worden geen data getoond; hoe kan dat?
In de rapportages worden in verband met de privacy van deelnemers enkel resultaten getoond als er per doelgroep (leerling, personeel en ouders) tien of meer respondenten waren.
Indien alle doelgroepen minder dan tien respondenten kennen, is het opleveren van een rapportage helaas niet mogelijk.
Het cijfer voor oudertevredenheid in Vensters komt niet overeen met het rapportcijfer in de rapportage van de Veiligheidsmonitor; hoe kan dat?
Het tevredenheidscijfer dat als eerste getoond wordt op de landingspagina van een school op Scholen op de kaart, betreft een gemiddeld cijfer dat Vensters berekend heeft.
Vensters heeft alle vragen over tevredenheid, die gesteld werden met behulp van in dit geval een vierpunts-schaal (++; +; -; --), omgerekend naar een rapportcijfer.
Vervolgens heeft men over deze omgerekende rapportcijfers inclusief de daadwerkelijke vraag naar het rapportcijfer, een gemiddelde berekend: dat is het cijfer dat u ziet staan bij “Tevredenheid”.
Wanneer u onder dit cijfer klikt op “Bekijk vragen en antwoorden”, ziet u ook het antwoord op alleen de vraag naar rapportcijfer staan. Dit cijfer komt overeen met het cijfer uit de Veiligheidsmonitor-rapportage.
Dit geldt voor zowel leerling- als ouder- als medewerkertevredenheid (po). Meer informatie over deze berekeningen is te vinden op de website van Vensters.
Deelnemen
Hoe kan ik mijn school aanmelden?
ResearchNed biedt de Veiligheidsmonitor dit jaar aan in samenwerking met Praktikon.
U kunt uw school aanmelden op deze website.
Na aanmelding ontvangt u van ons een inlogcode voor het scholenportaal op de website.
Hoeveel kost het om deel te nemen aan de Veiligheidsmonitor?
De kosten voor deelname zijn € 175 excl. BTW.
Is deelname aan de Veiligheidsmonitor 2024/25 verplicht?
Uw school is wel verplicht om jaarlijks de sociale veiligheid van uw leerlingen te monitoren.
Uw school is niet verplicht om dat te doen met de Veiligheidsmonitor. U kunt ook gebruikmaken van instrumenten van andere aanbieders.
Hoe ziet het tijdpad voor het onderzoek er uit?
Aanmelden van scholen is vanaf 28 oktober mogelijk. De vragenlijsten kunnen worden ingevuld van 1 november 2024 t/m 30 april 2025. In december, februari en april ontvangt u uw schoolrapportage.
Hoe kan ik mijn contactgegevens wijzigen?
U kunt inloggen in het
scholenportaal en daar de gewenste gegevens wijzigen.
Uitvoering
Hoe gaat het afnemen en invullen van de enquêtes in zijn werk?
Met de inlogcode die u ontvangt na uw aanmelding, krijgt u via deze website toegang tot het
scholenportaal.
In het scholenportaal kunt u uw groepen/klassen invullen en ook het aantal deelnemende personeelsleden en leidinggevenden. Per klas of overige doelgroep ontvangt u wachtwoorden die u dient te verspreiden.
Kan ik de respons gedurende de afnameperiode inzien?
U vindt de responsoverzichten in het
scholenportaal. Wanneer u na het inloggen klikt op “gegevens laden” en daarna op “volgende”, ziet u rechtsboven een knop “Responsoverzicht”. Deze gegevens werden elke donderdag ververst.
Wettelijke zorgplicht van de school
Voldoet mijn school met deelname aan de Veiligheidsmonitor 2024/25 aan de wettelijke eisen?
De Veiligheidsmonitor 2024/25 voldoet als instrument aan alle eisen wat betreft standaardisatie, betrouwbaarheid en validiteit.
Daarnaast bent u er als school verantwoordelijk voor dat voldoende leerlingen de vragenlijst daadwerkelijk (anoniem) invullen (representativiteit).
Ook moet uw school de onderzoeksresultaten voor de inspectie toegankelijk maken. Met uw toestemming regelden wij dat voor u.
Verder moet uw school een veiligheidsbeleid voeren. Als de monitorresultaten daar aanleiding toe geven moet uw school maatregelen nemen ter verbetering c.q. het beleid aanpassen.
Ten slotte dient er op uw school een coördinator en aanspreekpunt voor sociale veiligheid te zijn.
Hoe kan ik onze resultaten laten doorleveren aan Vensters en de Inspectie van het Onderwijs?
De resultaten van de Veiligheidsmonitor kunnen gebruikt worden ter verantwoording naar de Inspectie van het Onderwijs.
De landelijke Veiligheidsmonitor is één van de instrumenten waarmee een school aan haar wettelijke verplichting kan voldoen om de sociale veiligheid van haar leerlingen in en rond school te monitoren.
Door bij aanmelding (van de respondenten) toestemming te verlenen voor doorlevering, kunnen ResearchNed en Praktikon deze doorlevering verzorgen. Voor doorlevering dienen de vragenlijsten uiterlijk 30 april 2025 ingevuld te zijn.
Daarnaast kunnen de resultaten, indien gewenst, doorgeleverd worden aan Vensters. Via deze route kan ook gepubliceerd worden op de website Scholen op de Kaart. Voor deze laatste stap geeft u via Vensters toestemming.
Wanneer bij aanmelding (van de respondenten) toestemming gegeven wordt voor doorlevering, en de vragenlijsten uiterlijk 30 april 2025 ingevuld zijn, kunnen ResearchNed en Praktikon deze doorlevering verzorgen. Doorlevering vanuit het vso aan Vensters is helaas niet mogelijk.
Nalevering van resultaten aan deze partijen door ResearchNed en Praktikon is helaas niet mogelijk.
Algemeen
Wat is ResearchNed?
ResearchNed is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat is gespecialiseerd in sociaalwetenschappelijk onderzoek, beleidsadvisering en kennisoverdracht op onderwijsgerelateerde thema’s in brede zin.
Wij doen onderzoek naar uiteenlopende beleidsissues, zoals bijvoorbeeld leerling- en studenttevredenheidsonderzoek, uitval en voortijdig schoolverlaten, instroom en studiekeuze, kwaliteit, structuur en organisatie van het onderwijs en de onderwijsarbeidsmarkt.
Onderzoeken binnen deze thema’s verrichten wij onder andere in opdracht van het ministerie van OCW, het CAOP, LAKS en JOB.
ResearchNed werkt conform de kwaliteitscertificaten NEN-EN-ISO 9001:2015 voor kwaliteitsmanagementsystemen, NEN-ISO 20252:2019 voor markt-, opinie- en maatschappelijk onderzoek en NEN-ISO 27001:2017 voor standaarden van informatiebeveiligingsbeleid.
Wat is Praktikon?
Praktikon B.V. is sinds 2009 een zelfstandige, onafhankelijke organisatie voor onderzoek en ontwikkeling.
We werken voor (jeugd)zorg, onderwijs en gemeenten en zetten ons in voor het verbeteren van de kwaliteit en effectiviteit in deze sectoren. Onze aanpak kenmerkt zich door persoonlijke aandacht, praktijkgerichtheid en maatwerk.